+48 735 585 409 kontakt@martindoe.pl

    Kawa po turecku to znany na całym świecie sposób parzenia kawy. I choć cieszy się dużą sławą, nie każdy miał okazje takiej kawy w życiu skosztować. Po pierwsze dlatego, że do przygotowania kawy po turecku potrzebna jest specjalna dżezwa, po drugie, kawa, aby zaparzyć ją metodą turecką, musi być wyjątkowo dobrze zmielona, niczym cukier puder, co ciężko osiągnąć zwykłym domowym młynkiem.

     Sposób parzenia kawy znany jest dobrze już od 500 lat, pierwsze informacje na jej temat można znaleźć już w zapiskach z XV wieku. W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że kawę do Jemenu sprowadzano przez port o nazwie mokka, skąd pochodzi nazwa znanego rodzaju kawy. Kawa po imperium Osmańskim rozprzestrzeniała się przez blisko 200 lat. Obecnie w Turcji, wszędzie kawę wypijemy parzoną właśnie w ten sposób. A na czym ona polega?

     Kawę po turecku przede wszystkim się gotuje, nie parzy. Do dżezwy lejemy wody (ok. połowę naczynia), do tego wsypujemy łyżkę dokładnie zmielonej kawy, taka porcja wystarczy na jedną filiżankę kawy. Następnie gotujemy kawę tak długo, aż powstanie piana i całość zacznie wrzeć, wtedy należy szybko przerwać gotowanie. Ważne jest, aby nie zrobić tego za późno, ani za szybko. Kawa po turecku jest wyjątkowo aromatyczna i mocna, często dodaje się do niej również cukier, ale to już według uznania.

wolne domki na nocleg w domkach wolne domki Pogorzelica last minute domki nad morzem
materace janpol
biuro detektywistyczne poznań
xilix gel